Fórum - Zobrazit téma - ho oponopono - potrat - Reikiwebík

Vítej človíčku na Reikiwebík!
  Vítej   Anonyme

     Menu
· Domů
· akce
· Akce_Reiki
· Archív článků
· Diskuzní fórum
· Hledání
· Ke stažení
· Témata článků
· Top 10
· Kalendář akcí

· Reiki Seznam
· Reiki kluby
· Kalendář Reiki kurzů


· ReikiWeb - starý 1
· ReikiWeb - starý 2

     Návštěvnost

Statistiky pro Reikiwebík


Diskuzní fórum

Reikiwebík :: Zobrazit téma - ho oponopono - potrat
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   Osobní nastaveníOsobní nastavení   PřihlášeníPřihlášení 

ho oponopono - potrat
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pelmel
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Evik
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 24.10. 2007
Příspěvky: 1845

PříspěvekZaslal: po červen 27, 2011 2:34 pm    Předmět: Citovat

Krabas napsal:
Zvrácené což?


A ještě když si vezmeš, že současně všechno je i není a že každá pravda je poloviční lží........, hrůza Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
toora
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 9.7. 2005
Příspěvky: 3774

PříspěvekZaslal: po červen 27, 2011 3:09 pm    Předmět: Citovat

Krabas napsal:
Tooro - nemyslím si, že tomu tak musí být, jak píšeš. Myslím, že jsou důležité i jiné věci. Pravda - nepravda je úplně stejné jako líbí - nelíbí či pocit - nepocit. Jde jen o to, co z toho preferuješ. A pravda je navíc často relativní.


V tom se tedy Krabasi zcela rozcházíme. Celé duchovno není nic jiného, než hledání Pravdy, a osobně nevidím jiný smysl existence, než je Její hledání, resp. toto vidím jako ten nevyšší smysl existence v lidském těle.
A bez té pravdivosti osobní se k Pravdě-Pánubohu prostě dojít nedá.

Mám tedy takový dojem, Krabasi, že si v tomhle teď trochu nerozumíme, a řekla bych, že je to spíš záležitost obsahově-pojmová, nežli nějaké faktické neporozumění.
Pokusím se přispět svojí trochou do mlýna, aby bylo jasné, o čem mluvím, když zmiňuji jistá fakta a pravdivost, coby cela nezbytný základ v duchovní práci, potažmo k možnému vzájemnému porozumění si, v diskusi na téma „duchvno“.

Beppe tady napsal větu: „To já jsem pořád "otrok" sebe sama, svých starých vzorců“ a položil tak otázku, jak jít na ty svoje neustále se opakující obranné mechanismy.
Tedy asi nebude tak úplně od věci, když se o tomto zmíním a zároveň vysvětlím ty dva pojmy, ve kterých jsme si neporozuměli my dva (ať už to třeba bude pro kohokoli jen nošením dříví do lesa, nebo prostě jen jakousi rekapitulací, myslím, že to není v tuto chvíli a na tomhle vlákně tak úplně od věci).

Existují věci nesdělitelné a sdělitelné. O těch prvních se občas vede na duchovních diskusích řeč, ačkoli je to cekem logicky kontraproduktivní. Pak jeden o voze, druhý o koze a o „zábavu“ je tím pádem postaráno. Smile

Co se týče těch věcí sdělitelných, tak záleží na konkrétním „dělání“ a zkušenosti, o kterou se lze dělit, porovnat atd. Je to podobné, jako když se např. teraristé dělí o své zkušenosti s chovem plazů a zjišťují, kudy cesty vedou a kudy se tedy rozhodně jít nedá. Vlastně jen tím „děláním“ (toho, či onoho) zjišťujeme jisté zákonitosti, souvislosti, které se neustálým znovu-ověřováním ve vlastní praxi označují jakožto fakta. Tedy zcela pragmatická záležitost.

No a v těch diskusích tzv. „duchovních“ je to v ledasčems podobné. Například v procesu sebepoznávání je jednou ze základních etap, neřkuli přímo pilířů, prosté sledování pochodů ve vlastní mysli, dalo by se to nazvat mapováním mysli, protože tyto mechanismy jsou naprosto universální a v každé lidské bytosti stejné. Lidská mysl tedy má své jisté principy, na které se ale nedá přijít jinak, než, právě tím sledováním mechanismů jejího fungování, jak jiak, nežli právě v té mysli vlastní.
V buddhismu kupříkladu je toto součástí tzv. sadhány a konkrétně se tomu "dělání" říká „praktikování“.

Když chceš např. zcela porozumět chodu konstrukci nějakého technického zařízení, které ještě neznáš (nemáš k němu ani schéma ani manuál), takže jen pozoruješ jak funguje, co která páčka a čudlík dělá a nedělá, a když ho rozebereš do šroubku, dozvíš se o něm takto úplně nejvíc.

Jestliže se tedy někdo, jako například Beppe, rozhodne s tím dosavadním, dosud naprosto podmíněným, myšlením a jednáním, něco dělat, není jiná cesta než nejdřív přijít na to, jaké jsou tyhle zákonitosti fungování mysli, tedy především té části, které se říká ego.
Jakýmsi cílem tedy je, abychom ego používali tam kde to potřebujeme (k přežití a fungování), zkrátka aby se stalo nástrojem, nikoli diktátorem. Tedy je to naší cestou od nevědomí, k vědomí. Jedinou možností je to nevědomé dostat do vědomí, aby se to mohlo nazřít a postupně zprázdnit, rozpustit.

Cesty jsou různé, mně je nejbližší ta, kterou po staletí kráčeli a „došli“ všichni, kteří praktikovali nauku Budhovu. A touto (po staletí takto v praxi ověřovanou Naukou) došli tato praktikující ke stejným poznatkům, o kterých se lze dovědět, dočíst, ale především si je lze, a to naprosto každý z nás, prakticky ověřit.

Tedy, Krabasi, pokud hovořím o pravdivosti, potom je to otevřenost a pravdivost k sobě sama, bez kterých se žádný opravdový duchovní pokrok neuděje. Z ní potom pramení skutečná diskuse, nikoli „názor“, ale reprodukovaná prostá zkušenost (ve výše uvedeném smyslu), a ta tu buď je, nebo není. V tom druhém případě dotyčný svými závěry a prohlášeními jaksi předbíhá onu potřebnou zkušenost, kterou dosud neudělal, a ten, co ji již absolvoval, to prostě pozná (viz to rozebrání technického zařízení a poznatků z toho vyplývajících).
Tak to je vysvětlení stran té pravdivosti, o které jsem se tady zmínila.

Nic zlého na tom není, jen je potřeba rozlišit, co je jakási osobní dedukce a názor, a co vyvěrá z vlastní zkušenosti, a z toho postu také nasloucháme, co nám ten druhý chce sdělit, protože vždy je tu někdo méně zkušený než jsme my, a vždycky je tu někdo zkušenější (minimálně v jednotlivých „oborech činnosti“) než jsme my.

Jedním z principů o-pravdovosti ve zmíněném praktikování je, že je třeba přiznat, že když nevím, tak nevím, ale zároveň - když vím a mohu se o svoji vlastní, konkrétní zkušenost podělit, tak si tento poznatek nenechat pouze pro sebe, zkrátka nemlčet.


A jestliže toto někdo dočetl až sem, tak mu děkuji za jeho trpělivost.


Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pelmel Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Strana 8 z 8

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
phpBB port v2.0.7 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.7 standalone was developed and tested by:
ChatServ, mikem,
and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.0.7 by Nuke Cops © 2004 http://www.nukecops.com




Web pohání Copyright © Redakční systém UNITED-NUKE. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.12 sekund