Fórum - Zobrazit téma - Sebepodceňování u dítěte - Reikiwebík

Vítej človíčku na Reikiwebík!
  Vítej   Anonyme

     Menu
· Domů
· akce
· Akce_Reiki
· Archív článků
· Diskuzní fórum
· Hledání
· Ke stažení
· Témata článků
· Top 10
· Kalendář akcí

· Reiki Seznam
· Reiki kluby
· Kalendář Reiki kurzů


· ReikiWeb - starý 1
· ReikiWeb - starý 2

     Návštěvnost

Statistiky pro Reikiwebík


Diskuzní fórum

Reikiwebík :: Zobrazit téma - Sebepodceňování u dítěte
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   Osobní nastaveníOsobní nastavení   PřihlášeníPřihlášení 

Sebepodceňování u dítěte
Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Prosby o pomoc
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Narya
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.4. 2002
Příspěvky: 1286

PříspěvekZaslal: st listopad 18, 2009 11:22 am    Předmět: Citovat

Ptal se někdo klučiny co on by vlastně chtěl? I takhle malé děti dokážou po svém říct co by jim mohlo pomoci. Ve spolupráci s rodiči se tak pro ně dá udělat hodně.

Jak tu tak povídáte, mě to také zní jako rodinné téma. Mamka chce být dobrá, pracuje na tom co se dá a klučina, jelikož má mamku rád, chce být jako ona, což ale dost dobře nejde, on si to asi tak trochu uvědomuje a hrozně ho rozčiluje, že mu to nejde tak dobře jako jeho rodičům, starším sourozencům...apod. To se stává hodně dětem, zvlášť těm šikovným co si dokážou rychle spočítat a poznat šikovný a úspěšný lidi. Touha být jako oni bez ohledu na své současné schopnosti čeká hned za rohem.

Tak proč prostě nezajít do poradny (pedagogicko-psychologická), probrat pořádně o co jde, jak to kdo vidí a najít společnou cestu jak si hravě a hrou s tímhle poradit. Dělat jen s jedním, buď rodič nebo dítě mi tady přijde neefektivní, to je nějaký společný sdílený význam a způsob fungování se kterým se teď malý Vojtík potýká. V Kladně funguju já, nebo bych doporučila jednu moc šikovnou kolegyni...ale nevím kde tvoje dcera bydlí..

Kineziologie, tak jak tu metodu znám mi přijde zbytečná. Tady není co odblokovávat, tohle je proces nového zrání a učení, jak rodičů, tak dítěte.

M.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
kamo
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 29.6. 2005
Příspěvky: 901

PříspěvekZaslal: st listopad 18, 2009 11:37 am    Předmět: Citovat

Narya napsal:
Kineziologie, tak jak tu metodu znám mi přijde zbytečná. Tady není co odblokovávat, tohle je proces nového zrání a učení, jak rodičů, tak dítěte.


Kde bereš jistotu, že není co odblokovávat? Proti procesu nového zrání a učení nelze nic namítat, ale pokud tím jen přikryješ to, co tam je už teď a necháš to tam kvasit - to mi nepřipadá nejvhodnější. To je trošku strkání hlavy do písku a malování šťastných zítřků.
Když nedořešíš minulost, nebo se o to aspoň nepokusíš, tak budoucnost stavíš na písku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Narya
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.4. 2002
Příspěvky: 1286

PříspěvekZaslal: st listopad 18, 2009 2:25 pm    Předmět: Citovat

Tohle je hrozně stará filozofie, nevědomí jako žumpa na problémy, začal s tím už Freud. Také je to filozofie minulosti, osudovosti, což jsou Freudovi následovnící a dominantní proud mezi psychology, poradci,... Já jdu cestou Miltona Ericksona, který věřil, že přes všechny možné zážitky to podstatné je schopnost učit se celý život, měnit naše zážitkové zkušenosti přítomným jednáním, učením, experimentováním. Tj. něco jako bez ohledu odkud jsem vyšel, to co se počítá je schopnost jít dál, orientace na přítomné a budoucí.

Malé děti se učí, extrémně a od kohokoliv. Podle toho co Evík napsala se domnívám, že jde o proces učení, ne nějakého bloku, teprve se to vytváří, je to živé. Dělá si zkušenost maminka, dělá si zkušenost klučina a celé je to na té jejich současné a budoucí cestě ovlivňuje. Události, které zablokovávají, vytvářejí traumata jsou o moc silnější a intenzivnější než toho (dojde k přehlcení a zážitkově-rozumové zpracování se nekoná) Samozřejmě ve chvíli kdy uvěříš, že máš něco, co potřebuješ "odblokovat", je to věc jiná... Jsem prostě opatrná na nějaké odblokovávání, příliš to zavání tím "já nejsem schopen udělat nic, odborníku snaž se, máš na to mnohem víc než já"

Velkou chybou je pak řešení minulosti, na úkor přítomnosti. Já to mám spíše tak, že někdy je minulost velmi užitečná, něco jako nástroj pro práci s tím co mě trápí nebo čemu nerozumím. Například rodinné hodnoty, vlivy rodiny (to co řeší konstelace) - něco si potřebuješ zažít, ozkoušet, ale to podstatné je, že je to nástroj k další práci, ne to co skutečně řeší problém.

Takže, jde o to co si klučina staví. Je ve věku kdy sám naprosto spontánně si zařídí co nejlepší stavbu, pokud mu rodiče dodají kvalitní plány, nebo je někde od vrstevníků obšlehne nebo mu je dodá jiný pro něj důležitý člověk. A ono ani ten písek není marný, když mu někdo pomůže k tomu přidat cement a vodu...Smile Když už jsme v těch metaforách.Jasně můžeme mít pocit, že naše metoda mu pomůže z písku udělat stabilní žulu, ale pro unikátnost zkušenosti možná potřebuje právě cement a vodu:)

Ps: Jistotu nemám, ale v práci děti potkávám a občas se nestačím divit, jaké příběhy ty děti mají za sebou. Člověk by řekl, jej to bude traumat a bloků, ale když je dobře posloucháš, divíš se jaké cesty použily, aby to zvládly. Samozřejmě vyjma případů, kdy je to vážně blbé...a i tam bych to odblokování raději nazvala rozhýbání schopnosti se učit a přizpůsobovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
blankas
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 27.9. 2002
Příspěvky: 652

PříspěvekZaslal: st listopad 18, 2009 6:17 pm    Předmět: kinezka Citovat

K té kinezce:
Je faktem, že se kinezka vždy doporučovala u malých dětí. Přesto sama znám 2 příběhy, kdy v jednom kinezka způsobila zázrak a v druhém se zdá, že to byly celkem zbytečně vyhozené peníze....

Paní, u které jsem byla před lety na 3-denním kurzu kreslení tzv. pravou mozkovou hemisférou, nám sdělila svůj příběh, kdy se vypracovala z postu prodejce na vysokou funkci v managementu jedné mezinár.společnosti. Její syn-školák začal trpět nočními děsy. Nikdo nevěděl a netušil proč.
Ty noční příhody byly takového rázu, že i její muž-dospělák měl problém ho v tom záchvatu zvládnout a udržet ho, aby si nechtíc neublížil. Kvůli tomu nemohl nikam jezdit-na tábory, školy v přírodě apod. Byl léčen nejprve klasickou medicinou-nevěděli si rady a skončilo to na nějakých lécích. S tím se matka nechtěla smířit a hledala pomoc-zvolila kineziologii a tím nastartovala změna v celém jejím životě. Po dlouhém čase útrap totiž během jedné návštěvy u kinezioložky se vše začalo dávat do pořádku, a během několika se dalo do pořádku úplně. Syn mohl konečně někam jet s ostatními dětmi a spát mimo svůj domov....A ta úspěšná manažerka začala studovat kineziologii, protože chtěla umět to, co způsobilo u jejího syna náhlé uzdravení.

A druhý příklad: moje letitá přítelkyně, která má syna stejně rozeného jako já. Stýkali jsem se vždy hodně. A u jejího syna se zhruba od páté třídy začalo projevovat tzv. problémy ve škole. Neustálé zapomínání školních pomůcek/i částí oděvů/, roztržitost a nepozornost během vyučování, tzv."šaškování ve třídě" atd.atd. Bohužel nezměnila školu, což jí jiní radili. A chlapec měl čím dál větší problémy v chování-protože většina učitelek ho buď nesnášela nebo ho hodnotily podle svých zajetých pravidel. Takže inteligentní a bystrý kluk dostával zhoršené známky z chování, začal dělat reparáty Evil or Very Mad
Kamarádka s ním poctivě začala chodit od samého začátku ke kinezioložce. A tam to tedy fungovalo tak, že cca 1týden to bylo v pohodě, pak se to začalo zhoršovat a za 2týdny to už jelo ve starých kolejích. Ze začátku s ním chodila pravidelně měsíčně, pak z fin.důvodů interval návštěv začala prodlužovat. Už nevím, jestli tam chodila 3 nebo 4 roky, ale žádný zázrak se nekonal... A problémy přetrvávavaly dál i po ZŠ v učení. Vyhazov z jednoho učňáku, pak další učňák, i tam byly problémy. Stále je to inteligentní a sympatický kluk, dnes ve svých 20r již naštěstí zklidněný, zdá se, že se z toho už dostal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Evik
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 24.10. 2007
Příspěvky: 1845

PříspěvekZaslal: st listopad 18, 2009 8:31 pm    Předmět: Citovat

Tak všem děkuji za názory ( někdy rozporuplné Wink ). Riki, Tobě také za sdílení. Překvapilo mě, jak citlivě jsi podal své zkušenosti. Ani jsem nečekala, že by se k tomuto tématu vyjádřil muž. Moc děkuji.

Kdyby to záleželo na mě, volila bych kineziologii. Ale musela bych toho terapeuta znát . Jak je vidět z příspěvku Rikiho, není terapeut, jako terapeut.
A ty, které znám a věřím jim, jsou moc daleko.

Dcera, protože je trochu jiného ražení než já, je spíš pro návštěvu psychologické poradny. Ještě to spolu jednou probereme a rozhodnutí bude pouze na ní. A na Kladno to z Kralup není tak daleko Wink . Děkuji za nabídku i Damaovi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
kamo
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 29.6. 2005
Příspěvky: 901

PříspěvekZaslal: st listopad 18, 2009 9:29 pm    Předmět: Citovat

Narya napsal:
Události, které zablokovávají, vytvářejí traumata jsou o moc silnější a intenzivnější než toho (dojde k přehlcení a zážitkově-rozumové zpracování se nekoná) .


Neřekl bych, že událost, která způsobí nějaký blok, musí být v té dané chvíli až tak silná a intenzivní, ono se to může nenápadně sbírat po kapkách - i proto mají lidé při odblokovávání někdy problém si na nějaký spouštěč vzpomenout.

Narya napsal:
Jsem prostě opatrná na nějaké odblokovávání, příliš to zavání tím "já nejsem schopen udělat nic, odborníku snaž se, máš na to mnohem víc než já"


Rovněž s touto větou se nemohu ztotožnit. Kinezka přece není o tom, že někam přivedeš dítě a začteš se do časopisu, nebo jdeš někam na kafe, čímž ten problém hodíš terapeutovi na hlavu a poraď si s tím jak umíš. Je to naopak velmi podobná forma spolupráce jako v té psychoporadně a matka vůbec nestojí bokem, to naopak přes ni se pracuje, tudíž i na ní.

Narya napsal:
Velkou chybou je pak řešení minulosti, na úkor přítomnosti.


Tuto větu nechápu - asi mám dnes na kondiciogramu křížek Smile. Jak se dá řešit minulost na úkor přítomnosti? Minulost se přece primárně řeší ku prospěchu přítomnosti a budoucnosti.
Většina jakýchkoli potíží a je jedno zda fyzického, či duševního rázu pramení v minulosti - a ty které snad ne, jsou jejich kombinací promítnutou do přítomnosti. Pomíjet jejich význam mi připomíná klasický medicínský postup řešení následků, nikoli však příčin.
S tím, že minulost je nástroj pro další práci souhlasím, ale nástroj docela zásadní. Co je to zkušenost - poučení z minulosti pro přítomnost a budoucnost. Na základě čeho rozhoduje mozek - na základě zkušeností.

Ano, hájím tady kinezku, a tak trochu na úkor psychologické poradny, Narya činí opak - ale tak to má být, každý si stojí za tím s čím má zkušenost. Takže nebojuji s Naryou, jak by se snad zdálo. Naopak mě tato diskuse obohacuje. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Narya
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.4. 2002
Příspěvky: 1286

PříspěvekZaslal: st listopad 18, 2009 10:11 pm    Předmět: Citovat

Nechápej to špatně, nehájím ani jedno ani druhé. Jen používám odlišnou filozofii práce, poměrně dost jiný úhel pohledu, na to co jsou problémy a co je vytváří, živí a rozpouští.

Je logické, že když se sklidní rodiče, rodinná situace, sklidní a vyrovná se dítě. Proto může fungovat práce např přes matku. Já ovšem dávám přednost práci "S" ona svým fungováním vytváří prostředí pro dítě. To jsou ty příklady, co psala Blankas. Vsadila bych se, že ten klučina s děsy by byl na táboře naprosto ok.... Vybavila se mi zkušenost z tábora, měla jsem v oddíle několik astmatiků, foukačky s sebou, bez nich nesmí nikam. Lítali ve vedru, šíleném prachu, ze kterého jsem i já kašlala...a co myslíš že oni? Ani náznak dušnosti a když umdlévali, dostali pauzu a trochu vody...oni byli v pohodě, to já řešila a nosila s sebou tu jejich chemii.

Trauma je to co jsem napsala, ty podmínky nesplňuje něco co je sbírané po kapkách. To že si někdo nemůže vzpomenout ještě neznamená, že je to nutně hluboko zahrabaná potíž. Prostě si nemůže vzpomenout a pak je možné použít nepřímý přístup, dát šanci podvědomí ať se projeví a srovná co je potřeba srovnat, nemusí existovat traumatická podmínka. To sbírání po kapkách je učení se určitému způsobu prožívání a fungování, vytváříš si svůj svět, takovým způsobem, aby si se vyrovnal s nepříjemným co tě potkává, je to způsob, který ti v tu chvíli umožňuje tak nějak přežít ... problém nastává ve chvíli kdy zavedené způsoby přestávají fungovat a narážíš s nimi, to vytváří potřebu změny, posunu. Možná to je to co ty rozumíš pod pojmem "blok" - naučený způsob, který se potvora nechce nechat moc změnit. Lépe řečeno uspěšně nás přesvědčuje, že naučené je jediné správné a změna neexistuje...

Minulost na úkor přítomnosti? 3 roky psychoanalýzy, kineziologie, ... bez výraznějšího životního posunu....řešíš co bylo, máš potřebu to pochopit, prožíváš, rozumuješ, hledáš, máš pociti nalézání, pak zas totálního propadu. Odblokováváš a přitom přehlížíš, že díky docházce k terapeutům a na semináře pomalu ani nevíš jak mluvit se svým, mužem, ženou, dětmi. Máš skvěle vyvinutý slovník v popisu svých potíží, skvělou vizualizaci, když pořád hledáš ty přivtělené duše, černé chuchvalce v auře, ale neuděláš si čas na příjemný pobyt venku, neuděláš si čas na to, abys konečně vyjádřil názor na nadměrné zásahy rodičů do tvého života, astrotyp je pro tebe přednější otevřenému vnímání vztahů (čisté zvědavé pozorování, jako když něco vidíš poprvé) a laskavosti a respektu vůči sobě i druhým.

Minulá zkušenost, jistě důležitá věc, ta nás vlastně vytváří, ale zas je to o našem současném přístupu, proč pro jednoho ta samá nepříjemná událost je problém a trauma a pro jiného silná zkušenost, kterou překonal, co činí a dělá ten rozdíl? Prostě je to o přístupu, jak klientově, který hledá změnu, úlevu, tak terapeutově, jak na tu změnu pujde, čemu dá důraz a čemu ne, co přehlédne, co zdůrazní, o čem bude mluvit a o čem ne. Není jednoduché tu fiozofii pochopit, je to moje verze radikálního konstruktivismu a zenového buddhismu, možná taky ještě sociální konstrukcionismus, ale tomu ještě moc nerozumím.

Podstatné je vlastně jen tohle. Je vidět pozitivní dlouhodobější efekt, je potřeba terapeuta od každého setkání nížší a nižší, jsme schopni příjemně fungovat, aniž bychom k tomu potřebovali něco, někoho dalšího...? Pokud jsou odpovědi ano, je metoda, přístup, dobře zvolená....Smile
M.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
kamo
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 29.6. 2005
Příspěvky: 901

PříspěvekZaslal: čt listopad 19, 2009 8:13 am    Předmět: Citovat

Naryo,

mám pocit, že si začínáme rozumět Smile
Možná jsem to dvakrát špatně napsal, ale jistě, že když pracuješ s dítětem přes matku, tak pracuješ i "S" ní. Už jen proto, že matka sama může zcela nevědomky a samozřejmě neúmyslně negativně působit na své vlastní dítě. Např. když ke mě přivedou adolescenta se skoliózou, tak teď se už nejdřív nenápadně a pak i cíleně zaměřuji na matku, protože ta jen výjimečně není důležitým faktorem pro křivá záda u dítěte. A i proto dělám kinezku, ať je nemusím posílat na odblokování někam jinam, což velice zdržuje.

A s tím zbytkem co píšeš vesměs souhlasím, nemám problém se s tím ztotožnit.
Zřejmě tam s těmi třemi lety kinezky bez posunu narážíš na ten příklad co psala Blankas. Tři roky je opravdu poměrně dost, tady podle mého měla přijít změna terapeuta. Ne pro jeho neschopnost, ale proto, že si prostě něčím nesedí. To se stává i u jednoduché masáže, u čehokoli a pokud to obě strany poznají, vysvětlí si to a vyřeší třeba tou změnou terapeuta - palec nahoru, klobouk dolů. Čert ví co všecko máme v aurách a z toho pramení ty "nevysvětlitelné" sympatie, čí naopak antipatie, ačkoli jsme si nikdy nic neudělali a dělat nechceme.

Máš pravdu v tom, že velice záleží na osobnosti terapeuta, protože udělat si jakýkoli kurs a našprtat se ho nazpaměť může každý, ale pak silně záleží na používání toho učiva, na přístupu ke klientovi, na umění rozlišit co je důležité a co ne a i na tom co já sám jsem vůbec zač. To je právě to ONO, co pak dokáže velké věci, ne kurs za desetitisíce a sebeslavnější učitel.
Přístup klienta je neméně důležitý, ale když už přijde, znamená to, že si chce nechat pomoct, ačkoli může být zpočátku trochu ostražitý a nedůvěřivý, ale s tím se dá pracovat. I s tím, který přijde se slovy: "mě tu objednala manželka, chtěla abych tu šel a tak jsem tady abych měl doma klid", ti se kolikrát neuvěřitelně obrátí. Někdy ale taky ne.

Tož tak. Hezký den přeji Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Narya
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.4. 2002
Příspěvky: 1286

PříspěvekZaslal: čt listopad 19, 2009 11:33 am    Předmět: Citovat

Jop, myslím, že si rozumíme.
Přístup k lidem a filozofie práce.

I kineziologie může být použita různě. Já zkouším používat podobné principy, jen k tomu mám jinou filozofii ale výhledově pořád šilhám po fyzioterapii (ale kde vzít na školu čas a peníze, když chci šetřit na bydleníSmile, někdy práce přes tělo může být mnohem rychlejší, jindy je lépe jít přes psychiku, chování, životní styl, životní přesvědčení. Umění je to rozpoznat a velkou chybou je, že medicínské a psychologické obory jsou oddělené.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Evik
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 24.10. 2007
Příspěvky: 1845

PříspěvekZaslal: út únor 16, 2010 9:23 pm    Předmět: Citovat

Problém mého vnuka na nějakou dobu přestal, nebo se zmírnil a já jsem si říkala, že to byl asi proces učení a sbírání zkušeností a že to asi k tomu věku patřilo.

Teď se znovu objevil. Dětská lékařka Vojtu posílá na psychlogické vyšetření.
Naryo, doporučila jsem dceři Tebe . Posílám Ti SZ.

Eva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Narya
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.4. 2002
Příspěvky: 1286

PříspěvekZaslal: st únor 17, 2010 8:54 am    Předmět: Citovat

Ahaa, už jsem v obraze. Na zprávu jsem ti odpověděla. Ještě doplním kontakt na sebe a když se budu domlouvat rovnou s tvojí dcerou, bude to trošku rychlejší.

Po přestání a zmírnění mě určitě bude zajímat. Šťouravá otázka, čím se to stalo, jakto? Takovéhle věci se nedějí jen tak, samy od sebe, jen nám občas ty skryté a užitečné souvislosti poutečou...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Evik
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 24.10. 2007
Příspěvky: 1845

PříspěvekZaslal: st únor 17, 2010 10:34 am    Předmět: Citovat

Naryo, moc děkuji, kontakt na Tebe jsem předala a dcera se s Tebou domluví.


Citace:
Po přestání a zmírnění mě určitě bude zajímat. Šťouravá otázka, čím se to stalo, jakto?


Musíme popřemýšlet. Ale to zklidnění bylo asi v období vánoc. Dárečky, plno lidí kolem něj, jeho strejda s tetou, kteří jsou mu moc vzácní, nikdo nikam nespěchal ...

Ještě se zkusíme zeptat ve školce, jestli tohle dělá i tam. Ale paní učitelka nic neříkala , nevím o ničem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Prosby o pomoc Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
phpBB port v2.0.7 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.7 standalone was developed and tested by:
ChatServ, mikem,
and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.0.7 by Nuke Cops © 2004 http://www.nukecops.com




Web pohání Copyright © Redakční systém UNITED-NUKE. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.18 sekund