Co to je "poctivý křesťan" ? Křesťanství je založeno na strachu z Boha jako z trestajícícho elementu, pro křeťany je Bůh hrozbou. Tam o žádném přibližování se jakémukoliv cíli nemůže být ani řeči. Přečtěte si Starý zákon.
"Avšak dokud existuje uctívající a uctívaný (Já a Bůh) nejsme ještě nablízku Cíle - dokud existuje já a cíl, zbývá ještě hodný kus Cesty..."
Poctivý křesťan, který vzývá Boha a žije v Lásce, poctivý stoupenec hnutí Haré Krišna, který uctívá Krišnu a žije v Lásce...
jsou daleko blíže Cíle než někdo, kdo pochopil učení ádvaity a na výše zmíněné shlíží ve své duchovní pýše.
Mirek
Určitě máš pravdu, Mirku. Vyvyšovat se nad někým z jakékoliv pozice zvláště pak na duchovní Cestě je opravdu nepěkné.
Opakovaně zde tvrdím, že hlavním kriteriem není, jak máme vyčištěnou karmu, ale zda dokážeme žít s radostí, v lásce či alespoň laskavosti k bližním. Protože skrze ty bližní a skrze sami sebe se učíme milovat Boha.
Co to je "poctivý křesťan" ? Křesťanství je založeno na strachu z Boha jako z trestajícícho elementu, pro křeťany je Bůh hrozbou. Tam o žádném přibližování se jakémukoliv cíli nemůže být ani řeči. Přečtěte si Starý zákon.
Nojo, ale nesmíš u Starého zákona zůstat a přečíst si i Nový zákon.
To nic nemění na tom, že Bůh v křesťanském pojetí rozhodně není tím o čem tady hovoří většina lidí tj. naší součástí resp. my součástí jeho. Je to vnější hrozba, je to element kterého je třeba se bát neboť pokud se mu nepodrobíme tak nás krutě ztrestá. V podstatě něco podobného jako ďábel.
To nic nemění na tom, že Bůh v křesťanském pojetí rozhodně není tím o čem tady hovoří většina lidí tj. naší součástí resp. my součástí jeho. Je to vnější hrozba, je to element kterého je třeba se bát neboť pokud se mu nepodrobíme tak nás krutě ztrestá. V podstatě něco podobného jako ďábel.
Víš, znám spoustu křesťanů a to i duchovních, kteří mají k Bohu vstah spíše laskyplný než vystrašený. Ty ses asi setkal s tou druhou skupinou.
Já vím, že vnímání Boha je u mnoha dnešních křesťanů daleko lidštější a bližší Bohu "kamarádovi" než Bohu "strašákovi", ale musím říct že při zběžné četbě Bible se člověk docela vyděsí co je tam za brutality.
Pepo, Bůh-kamarád není špatně, ale ono je to spíše jen na začátku duchovní cesty. Co následuje, to si zažíváme každý sám a většinou se o tom těžko hledají slova. Je to jakobychom také hledali (a někdy nalézeli) sami sebe.
Stojí to za to, vydat se na tuto Cestu, je to lepší než o tom jen přemyšlovat.
Prostě: je v tom mnohem víc, než se dá byť jen naznačit.
Já vím, že vnímání Boha je u mnoha dnešních křesťanů daleko lidštější a bližší Bohu "kamarádovi" než Bohu "strašákovi", ale musím říct že při zběžné četbě Bible se člověk docela vyděsí co je tam za brutality.
No a myslím si, že se zděsíš i při čtení Svatých knih jiných náboženství
Podle mě je to tím, že část textu je něco, co jako legenda zbylo z lidských dějin zde také zachycených a dějiny lidské jsou plné brutality
Je to zvláštní,já začal bibli skutečně číst teprve ted.Každý v ní najde to co hledá.Ale od začatku co ji čtu vidím jedno.At se stane cokoliv,Bůh nesoudí,neodsuzuje lidi a jejich skutky.Jákob ukradl požehnání svému staršímu bratru Ezauovi od jejich otce a přesto ho Bůh posvětil....atd.Není tam hřích,který je hoden závržení od Boha.Ale bibli sepsali lidé..a svoje emoce,názory touhy do ní vložili.Proto,že já o někom mluvím,že je takový a takový neznamená,že takový je.I kdybych o něm napsal celou knihu,byt by to byla nejznámnější kniha světa.Je to jen výtvor lidského ducha.A lidský duch je skutečně ten pravý,který se s Bohem může srovnávat.Nota bene,kolik originálů už bylo přetvořeno k obrazu vládnoucí třídy.Kolik koncilů razantně zasáhlo do vývoje teto brožury.V 10 století se rozhodli vypustit statě o minulých životech,V Kostnici zase obhajovali udělování odpustků a kacíře z Čech vyobcovali z církve.Třeba i za to,že učili znát bibli i prostý lid a zvažte,dokonce je učili tuto bibli i číst.Když ani králové neumějí číst.Oni se snad chtějí rovnat Bohu. Šaman
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Přejít na stránku Předchozí1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.