Fórum - Zobrazit téma - Eutanázie - Reikiwebík

Vítej človíčku na Reikiwebík!
  Vítej   Anonyme

Menu
· Domů
· akce
· Akce_Reiki
· Archív článků
· Diskuzní fórum
· Hledání
· Ke stažení
· Témata článků
· Top 10
· Kalendář akcí

· Reiki Seznam
· Reiki kluby
· Kalendář Reiki kurzů

· ReikiWeb - starý 1
· ReikiWeb - starý 2

Návštěvnost

Statistiky pro Reikiwebík

Diskuzní fórum

Reikiwebík :: Zobrazit téma - Eutanázie
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   Osobní nastaveníOsobní nastavení   PřihlášeníPřihlášení 

Eutanázie
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Další

Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pelmel
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Zbultran
Spisovatel na n-tou :-)

Registrace: 21.9. 2004

PříspěvekZaslal: út duben 01, 2014 2:05 pm    Předmět: Citovat

toora napsal:
Párkrát jsem tady zmínila, že zneužitelné je úplně všechno, a samozřejmě dobrým zákonem a jeho stálým prověřováním se dají rizika umenšit. Také jsem napsala, když to zkrátím, tak že možnost eutanázie (ve smyslu asist. sebevr., a všech jejích atributů) je pro mne aktem milosrdenství, soucítění, tedy známka jisté duchovní pokročilosti, nikoli krokem zpět.

Na toto asi máme odlišný názor, ale dokážeme s tím žít. Má odpověď na otázku, zda je to projev duchovní pokročilosti by byla, že nevím.

toora napsal:
Eutanázie je nástroj, který patří do rukou povolaných odborníků, nikoli zločinců, a lékaře za zločince opravdu nepokládám, k tomu ještě vše ošetřeno patřičnou legislativou, o tom ani potom.

Já osobně mám problém s tou Hyppokratovou přísahou. A nevím jak z toho ven. Přijde mi nespravedlivé chtít po lékařích, aby porušovali něco, co přísahali.

Zbultran napsal:
Zkusme proto, jak jsem už tu navrhoval, vymyslet mechanismus, jak zneužití zabránit.

Což o to, pokusit se můžeme, a jistě bychom i na něco přišli, ale tohle vše mají za sebou (včetně samotné praxe) země, ve kterých tento zákon existuje.[/quote]

To je pravda. Bohužel je mnoho případů, kdy v jiných státech mají něco legislativně ošetřené a ono to funguje a i přes to naši zákonodárci jdou "svou" cestou a vymýšlejí to jinak.

Zbultran napsal:
A opravdu mi přijde jako větší zlo usmrcování o kterém se neví, nebo se o něm mlčí, zoufalé sebevraždy a pokusy o ně, kdy např. ještě mobilní pacient vyzkočí z okna, nebomilní spolyká prášky, bohatší se pak nechá dovézt za eutanázií do Švýcarska apod. Možnost asistovaného odchodu ze světa v sobě ale myslím skrývá mnohem více aspektů.

Asi ano, ale nepřijde mi správné ustupovat proto, že něco se už děje a je to špatné. Nechce se mi špatné přijmout. Je to rezignace a připadá mi to jako cesta do pekel.

toora napsal:
Je spousta těžce lidí, kterým by se mohlo dostat jisté pomoci, kterou momentálně postrádají, a muselo by se jimi skutečně zabývat, proč právě tento člověk chce eutanázii? Nebylo by tomuto člověku možno pomoci ještě nějak jinak, udělali jsme pro něj opravdu vše, co je v našich silách a možnostech?
Čímž pádem by se vyčerpaly veškeré možnosti, včetně paliativní péče, kterážto by se v důsledku toho konečně dostala ze své nynější legislativní, sociální a ekonomické tmy na světlo, atakdále..

Naprosto souhlasím. Bez toho je euthanásie jen vyhýbání se problémům s lidmi, kteří už nejsou pro společnost perspektivní, tím že se jich zbavíme.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Beppe

Registrace: 12.8. 2009

PříspěvekZaslal: út duben 01, 2014 2:48 pm    Předmět: Citovat

Zbultran napsal:
Beppe napsal:
ad zákon - nejsem právník ani zákonodárce, abych tady teď ve volných chvílích na koleně sepisoval zákon. To rád přenechám odborníkům. Bavíme se o principech. Jde o to, že kontrolu zajistit lze a ty jsi v tomto smyslu nic nevyvrátil.

Také nejsem právník.

Tvrdíš: " Jde o to, že kontrolu zajistit lze a ty jsi v tomto smyslu nic nevyvrátil."

Jestliže ty něco tvrdíš, je to tvoje tvrzení a lze o něm pochybovat. Není na mě, nemám takovou povinnost ti tvé tvrzení vyvracovat.

Když jsem se tě zeptal, jak by se podle tebe dalo zabránit zneužití. Navrhl jsi možnost 2 dalších lékařů. Já ti napsal, proč by to nefungovalo. Tvá odpověď byla, že se jedná o technikálii a že ti jde o princip. Já na to, že technikálie jsou důležité. Takže jsme se nedopracovali k tomu, že kontrolu zajistit lze.

A teď k druhému případu zajištění proti zneužití:
Beppe napsal:
Jen jsi zmínil možnost, jak by to bylo kdyby si mohl člověk vybrat jakéhokoliv lékaře a že by se pak dalo švindlovat. To se dá ošetřit tím, že bude lékaře někdo třeba losovat z okruhu lidí, nebo je bude jmenovat nějáká autorita, nějáký orgán třeba lékařské komory složený z autorit v oboru ...... prostě možnosti existují. Není to nic neřešitelného.

Proč do toho pořád taháš lékaře, kteří přísahali, že nepodají nikomu jedu?

Jak se bude postupovat v případě, že autorita vylosuje lékaře věřícího a ten odmítne euthanásii kvůli svému přesvědčení? Bude ti to stačit a spokojíš se s tím, že losovačka nevyšla?

Kdybys to ocitoval celé, tak bys zjistil, že jsem tam nějákou možnost nastínil (a jistě existuje řada dalších možností, než ty co mě z fleku napadly):

Beppe napsal:
ad zákon - nejsem právník ani zákonodárce, abych tady teď ve volných chvílích na koleně sepisoval zákon. To rád přenechám odborníkům. Bavíme se o principech. Jde o to, že kontrolu zajistit lze a ty jsi v tomto smyslu nic nevyvrátil. Jen jsi zmínil možnost, jak by to bylo kdyby si mohl člověk vybrat jakéhokoliv lékaře a že by se pak dalo švindlovat. To se dá ošetřit tím, že bude lékaře někdo třeba losovat z okruhu lidí, nebo je bude jmenovat nějáká autorita, nějáký orgán třeba lékařské komory složený z autorit v oboru ...... prostě možnosti existují. Není to nic neřešitelného.

A také jsi zapomněl, že o tom , že jsi něco vyvrátil si psal jako první ty sám:

Zbultran napsal:
Zkusme proto, jak jsem už tu navrhoval, vymyslet mechanismus, jak zneužití zabránit. Beppe již podal jeden návrh, a já mu ho vyvrátil. Na to reagoval, že se jedná jen o technikálie. Ano, jedná se o ně, ale jsou důležité.

Já můžu jen zopakovat, že nemám ambice sestavovat podrobný návod na zákon o eutanázii. To rád přenechám odborníkům. Souhlasím s toorou v tom, že je dobré se inspirovat v zahraničí, kde to něják zákonně vyřešili (včetně hippokratovy přísahy).
Vypadá to, že hledáš rádoby neřešitelný problém, abys mohl pod touto záminkou eutanázii zamítnout. Ono to ale řešitelné je.
Zobrazit informace o uživateli
toora

Registrace: 9.7. 2005

PříspěvekZaslal: út duben 01, 2014 5:09 pm    Předmět: Citovat

Zbultran napsal:
Bohužel je mnoho případů, kdy v jiných státech mají něco legislativně ošetřené a ono to funguje a i přes to naši zákonodárci jdou "svou" cestou a vymýšlejí to jinak.

Přesně tak, ale proč tomu tak je? Je to protože nejsme angažovaní, pěkně smrádek a teploučko, bačkorová kultura, kdy se vždy najde "posvěcený" důvod pěkně sedět doma a držet hubu, jsme jako ty tři opičky.

A to jako tahle naše předposraná nátura má hrát prim v otázce soucítění s lidským utrpením?

toora napsal:
A opravdu mi přijde jako větší zlo usmrcování o kterém se neví, nebo se o něm mlčí, zoufalé sebevraždy a pokusy o ně, kdy např. ještě mobilní pacient vyzkočí z okna, nebomilní spolyká prášky, bohatší se pak nechá dovézt za eutanázií do Švýcarska apod. Možnost asistovaného odchodu ze světa v sobě ale myslím skrývá mnohem více aspektů.

Zbultran napsal:

Asi ano, ale nepřijde mi správné ustupovat proto, že něco se už děje a je to špatné. Nechce se mi špatné přijmout. Je to rezignace a připadá mi to jako cesta do pekel.

Tohle by přeci nebylo přijetí špatného, natož ústupek, ale naopak, tedy konečně by bylo na něco lépe vidět, nebylo by to ilegální, tajné a skryto pohledům veřejnosti, od toho právě by byl tenhle zákon a jeho jasné podmínky.

Smile
Beppe

PříspěvekZaslal: út duben 01, 2014 5:45 pm    Předmět: Citovat

Zbultran napsal:
toora napsal:
Je spousta těžce lidí, kterým by se mohlo dostat jisté pomoci, kterou momentálně postrádají, a muselo by se jimi skutečně zabývat, proč právě tento člověk chce eutanázii? Nebylo by tomuto člověku možno pomoci ještě nějak jinak, udělali jsme pro něj opravdu vše, co je v našich silách a možnostech?
Čímž pádem by se vyčerpaly veškeré možnosti, včetně paliativní péče, kterážto by se v důsledku toho konečně dostala ze své nynější legislativní, sociální a ekonomické tmy na světlo, atakdále..

Naprosto souhlasím. Bez toho je euthanásie jen vyhýbání se problémům s lidmi, kteří už nejsou pro společnost perspektivní, tím že se jich zbavíme.

Ten tvůj závěr (eutanazie je jen vyhýbání se ....) je hodně zúžený a tím i nepravdivý pohled. Je to další ilustrace toho jak rozdílně eutanázii vnímáme. Ty to vidíš jenom z té strany jak někomu škodit, zbavovat se ho, zavraždit ho. Zkus se na to podívat taky z té druhé strany, že je to pro někoho vysvobození z utrpení . Jakobys se tomuhle pohledu pořád urputně bránil. A viděl jen ty vraždící maniaky popř. bezcitné kreatury co se chtějí zbavit příbuzných.

Edit: I když teď si uvědomuji, že vlastně souhlasíš s toorou, takže nějáký náznak obratu tam je.
toora

Registrace: 9.7. 2005

PříspěvekZaslal: út duben 01, 2014 7:29 pm    Předmět: Citovat

Beppe napsal:
vraždící maniaky popř. bezcitné kreatury co se chtějí zbavit příbuzných.

Ano, když takováto diskuse, tak tedy o všech aspektech...a když Psycho, tak tedy Psycho.
Pokud má někdo takové příbuzné, kteří by se nemocného člověka rádi zbavili, potom tedy viďme i ty příbuzné, kteří nedovolí těžce trpícímu přirozeně (natož eutanázií) odejít, protože dotyčný má velmi slušný měsíční důchod, a k tomu na něj třebas berou i příspěvek od státu.

Smile
Beppe

PříspěvekZaslal: út duben 01, 2014 10:16 pm    Předmět: Citovat

Trefné tooro. Někteří mají dokonce svoje příbuzné zastlané v posteli ještě pár měsíců po jejich smrti, aby si o něco prodloužili pobírání jejich důchodu. I tací existují.
Řeč je ale o extrémech. O exrémně bezcitných ba zrůdných lidech, kterých je naštěstí jen velmi velmi málo. Tito lidé obvykle páchají nejrůznější zvěrstva, bez ohledu na to, jestli máme zákon o eutanázii nebo nemáme. Tací lidé bez zábran si nějákou cestičku najdou.
Věřím ale, že zákon o eutanázii se dá napsat tak, aby si nenašli cestičku tudy. Považuji ty obavy za přehnané.
usvit
Excelentní uživatel
Excelentní uživatel

Registrace: 10.12. 2013

PříspěvekZaslal: st duben 02, 2014 8:44 am    Předmět: Citovat

Bepe, stejně já vnímám i ty,kteří by to nedovolili, a nebo nedovolí odejít přirozenou smrtí z nemoci či stářím a dotyčný se trápí ještě několik let než umře, a nejsou to peníze, ale sebeláska. Co tu bez něj budu dělat, co si bez něj počnu. Proto tolik emocí vyvolává diskuze odpojit pacienta od přístroju bez mozkové odezvy. Dnes se dá docela přesně určit, kdy mozek ještě je funkční a kdy né.
lenap
Velmi zkušený uživatel
Velmi zkušený uživatel

Registrace: 23.4. 2009

PříspěvekZaslal: so duben 05, 2014 12:56 pm    Předmět: Citovat

také k tématu
(nechci vyvolávat další kolo zbrojení - jen ilustrovat opodstatněnost všech, i diametrálně rozdílných, názorů)
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/332563-bezmocny-pacient-musel-poslouchat-lekare-jak-resi-pouziti-jeho-organu.html
samanka

Registrace: 24.10. 2002

PříspěvekZaslal: ne duben 06, 2014 4:10 pm    Předmět: x Citovat

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/332646-zdrave-seniorce-provedli-eutanazii-chtela-zemrit-protoze-v-modernim-svete-nestihala.html

Ať si to každý přebere podle svého.

šamanka Cool
Beppe

PříspěvekZaslal: út duben 15, 2014 5:30 pm    Předmět: Citovat

K tématu eutanázie, mě napadá ještě jedno téma, které také souvisí s (ne)zachováním života člověka. Velké etické téma je u předčasně narozených dětí. Mám na mysli ty úplně nejmenší, narozené hodně předčasně a vážící méně než cca 3/4 kg. Současná lékařská věda dokáže tyto děti v některých případech zachránit a udržet při životě, protože se však narodily velmi předčasně tak mají vždy velmi těžká postižení a to hned několik najednou. Některé orgány nemají vyvinuté, jsou slepé atd., v přírodě (bez moderních lékařských přístrojů) by neměly nejmenší šanci na přežití. Tady na to skutečně nemám žádnou odpověď, zda je udržovat při životě nebo ne .... případně, kde je ta hranice, co ano a co už ne .... to je velmi těžké.
Damao

Registrace: 13.1. 2003

PříspěvekZaslal: čt duben 17, 2014 12:12 am    Předmět: Citovat

A co takové případy, kdy člověk
1) bere podle medikace ošetřujícího lékaře léky, jejichž vedlejší účinky způsobují, že sice nezemře na "léčenou" chorobu, jen proto, že dříve umře pro důsledky těch vedlejších účinků léků...!
2) rozhodne se raději nebrat lékařem předepsané léky a umřít prostě přirozeně na nemoc (kterou si způsobil)...
Co z toho byste označili jako eutanázii?
Moje aktuální téma Embarassed
Beppe

PříspěvekZaslal: čt duben 17, 2014 12:34 am    Předmět: Citovat

Tak to je mi moc líto, že jsi vystaven takovým problémům. Soucítím s Tebou.
usvit
Excelentní uživatel
Excelentní uživatel

Registrace: 10.12. 2013

PříspěvekZaslal: čt duben 17, 2014 6:13 am    Předmět: Citovat

Nevolil bych pasivitu, ale hledal příčinu, hledal pomoc jinde, v sobě, změnil se, nebo už jsem to tu psal u roztroušené sklerozi a leujémie, jsou i jiné léšebné metody. Dvojnísob platí, kdo hledá najde, kdo požádá vude vyslyšen.
Zbultran

Registrace: 21.9. 2004

PříspěvekZaslal: čt duben 17, 2014 8:36 am    Předmět: Citovat

Damao napsal:
A co takové případy, kdy člověk
1) bere podle medikace ošetřujícího lékaře léky, jejichž vedlejší účinky způsobují, že sice nezemře na "léčenou" chorobu, jen proto, že dříve umře pro důsledky těch vedlejších účinků léků...!
2) rozhodne se raději nebrat lékařem předepsané léky a umřít prostě přirozeně na nemoc (kterou si způsobil)...
Co z toho byste označili jako eutanázii?
Moje aktuální téma Embarassed

Zapomněl jsi variantu:

3) rozhodne se raději nebrat lékařem předepsané léky a vyléčí se alternativní medicínou.

Držím palce a věřím, že to nevzdáš.
sunnyi

Registrace: 15.12. 2004

PříspěvekZaslal: čt duben 17, 2014 9:31 am    Předmět: Citovat

Zbultran napsal:
[Zapomněl jsi variantu:

3) rozhodne se raději nebrat lékařem předepsané léky a vyléčí se alternativní medicínou...

Půstem! Very Happy

Mirek
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pelmel Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Další
Strana 18 z 22

Přejít na: