Ahoj Damao...říkáš sjednocení s Bohem... Cílem meditace, že má být sjednocení s Bohem....Copak je někdo, kdo by byl od Boha oddělený?
Lidé jsou od Boha oddělení svojí nevědomostí. Meditace tu oponu rozpouští.
Mirek
Mirek odpověděl za mě - prostě, Dominiko, nechápu, proč bych se měl cítit u maditace zamilovaně a proč bych si měl užívat pohledy do očí.... raději jsem vždycky meditoval sám, obracel se k Jedinému, než jsem pochopil, že i to je špatně, protože jak říká Míla Tomášová ... (parafráze) dokud je tu pocit oddělení v tom, že něco či někoho uctíváme a ten, kdo uctívá, není to splynutí ani možné.
Vím, že hodně "hledajících" vyhledává právě takové skupinové meditace, sám jsem v prvopočátcích sbíral energii na podobných setkáních, ale byl to pro mne začarovaný kruh, až duchovní turistika. Tak jsem toho nechal, začal meditovat v "zátiší" intimity - a pokrok byl téměř okamžitý.
Je vidět, že jsi nadšená hledající - ono ovšem často platí, že ten, kdo o "tom" nejvíc mluví, málo ví, spíše mluví o tom, v co doufá.
Určitě časem buď já pochopím, co jsem nepochiopil, nebo naopak.
já se zamilovaně cítím pořád... zamilovávám se do lidí, do věcí, do přírody, do situací...
s těmi skupinovými meditacemi jsem si to vyzkoušela před lety jeden týden,na pobytovém meditačním "kurzu" a meditace byly hromadné, schválně vedené... bylo to moc fajn
na takových setkáních, kde se třicet lidí spojí v jednom duchu se vytváří obrovské množství až hmatatelné energie a tepla...obohacené právě o přítomnost ostatních lidí, kteří dělají to samé... radost jednotlivých člonů skupiny se pak jen nesčítá, ale násobí a vzniká ten efekt "synergie", kdy 1+1 je víc něž dva, jak zmínila Blanka... to jen že jsem si tak vzpomněla
intimní meditace jsou taky fajn..., v nich většinou (někdy ale taky) nenásleduju nějakou myšlenku nebo záměr, ale naopak nechávám myšlenky, aby se usadily a jsem naladěná na příjem, aby Bůh, pokud mi zrovna chce něco sdělit, aby měl otevřené dveře do mého srdce a vědomí...
...dokud je tu pocit oddělení v tom, že něco či někoho uctíváme a ten, kdo uctívá, není to splynutí ani možné..
Damao napsal:
...Vím, že hodně "hledajících" vyhledává právě takové skupinové meditace, sám jsem v prvopočátcích sbíral energii na podobných setkáních, ale byl to pro mne začarovaný kruh, až duchovní turistika. Tak jsem toho nechal, začal meditovat v "zátiší" intimity - a pokrok byl téměř okamžitý..
Dokud je tu hledající (aniž si to třebas on sám uvědomuje), je tu i ta potřeba hromadnosti, vzájemnosti, sdílení apod. Je to fáze procesu, jako každá jiná, a dokud k tomuto člověk lne, vyhledává to, tak ho to v jistém ohledu naplňuje, a je to v pořádku. Často je to také únik od pocitu osamocenosti, všednosti, který voní nevšedním zážitkem, neřkuli možným extatickým stavem, a pokud se zadaří, smysly byly nasyceny a o úúúžanosti takovéhoto "výletu" není pochyb
Aby nedošlo k omylu, nemám teď na mysli společné zásedy, kdy se prohlubuje tichost, která vede za mysl, tedy za smysly, a v tomto případě je sangha (v určitý čas) opravdu potřebná a prospěšná.
Damao napsal:
...Určitě časem buď já pochopím, co jsem nepochiopil, nebo naopak.
Nemyslím, že by jsi to nechápal už teď, Karle, vyjádřil jsi to v tom psaní myslím dost srozumitelně.
Vše má svůj čas, a vše se jednou vypůsobí, jako i ta potřeba společné meditace, prostě potřeba chodit za sebou samým někam (s někým) ven.
Zaslal: pá září 13, 2013 11:52 pm Předmět: MOUDŘÍ VLÁDCI?
To, co jako lidstvo potřebujeme především, je uvědomění a sou-cítění.
A pokud jsme schopni si uvědomit fakt, jak jsme na týhle kulatý Matičce úplně všichni "na jedné lodi", a že neexistuje nic, co by se nás netýkalo, pak nezbývá než se modlit za to, aby ti, kteří jsou v jednotlivých zemích u moci, a rozhodují tak o životech lidí, měli při svém rozhodování dostatek rozumu i citu.
Mám radost. Zítra jdu na Jeho svatost Dalajlamu, vtipné je, ze na Spartu.
Celodenní 8 veršů výcviku mysli. Dostala jsem vstupenky jako dar od Hearth.net.
Krásný večer, M.
Překrásná energie. Klid, vyrovnanost. Při příchodu Jeho svatosti mi přišly slzy, slzy štěstí. Na podiu seděli praktikující, mniši a tlumočnice.
Dopoledně vysvětloval Jeho svatost historii buddhismu. Odpovídal na otázky - existuje já jsem, existuje začátek a konec já jsem?
Odpoledne vysvětloval 8 veršů výcviku mysli. Přestože se jedná o modlitbu, kterou se Dalajlama modlí každý den jako Otčenáš, obsahuje texty , které bych bez vysvětlení vůbec nechápala...
Odpovídal na otázku, zda může učitel přenést osvícení na žáka, dále pak - neexistuje-li já jsem, potom kdo prožívá nirvánu?
Nakonec jsme se společně pomodlili modlitbu Jeho svatosti - Rozvíjení osvícené mysli. Vyzval nás, abychom se při modlitbě buď jako buddhisté modlili k Buddhovi, jako křesťané k Ježiši, jako muslimové k Allahovi, jako ateisté k sobě. Takovou lásku a toleranci zažít v takové hloubce...
Celý den měl Dalajlama chřipku, prý si ji přivezl z Litvy . Smrkal a kašlal, přesto se smál a celý den s ním byl tak úplný.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Přejít na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.