Tooro, moje otázka zněla, zda máte pod povrchem pozdravu stejný pocit při zdravení finančáka, švagra, souseda, přítele, majitele pohřební služby?
Podotázkou bylo, zda by pomohla lhostejnost jako povahová vlastnost- ve smyslu lhoSTEJNOSTi - tedy stejného pozdravu? Tato otázka byla psána se smajlíkem, spíše se jednalo o nadsázku. Stěžejní pro mě byla otázka první. Vzhledem k tomu, že Tě zaujala otázka druhá, pokusím se odpovědět.
Z hlediska povahové vlastnosti (nosná charakterová vlastnost ) - je -li u člověka vrozený silný pocit klidu - bude možná větší tendence k lhostejně klidnému pozdravení, pod kterým bude minimum emocí.
Je možno býti ovlivněn i výchovou rodičů či institucí. V Sovětském svazu učili pionýry zdravit hodiny. Dnešní politici u této činnosti mají ke zlepšení dojmu své instruktory či managery. Vědomě ovlivňují dojem ze svého pozdravu.
Ovšem jsem -li emočně založený jedinec a nepracuji -li ve výše uvedených profesích či podobných, potom se pozoruji, co pro mě pozdravení znamená.
Co je tam pod povrchem. Je to signál - nezaútočím - což je původní význam zdravení? Popřeji opravdu zdraví tím, že pozdravím, či se usměju, ale panty mě budou bolet v křeči od přetvářky? Či slovem dobrý den dám jasně najevo převahu a moc? Možností u této činnosti je mnoho. Dívám se do očí? Ukloním se? Přeji druhému pozdravením to, co přeju sobě - tedy pocit jistoty o nezaútočení, zdraví, radost, že jej vidím , miluji ho, jako sebe sama ?
Tooro, je možné, že zdravíš vědomě, potom je každá činnost požehnáním.
Lhostejnost - má vícero významů - od apatie, letargie, netečnosti, lživé stejnosti, stejnosti. Dokonce panuje názor, že opakem lásky není nenávist, ale lhostejnost...
Použila jsem slova lhostejnosti ve významu téměř stejnosti...
Asi jsem tu otázku nevyjádřila úplně jasně Míšo, šlo mi jen o upřesnění té úvahy o povaze a pomoci.
Použila formulaci „pomohlo by...“ vzhledem k jakési povahové vlastnosti, což mi smysl nedává, protože povahová vlastnost je jistá danost a měnit můžeme postoje, tedy pochopení. Těžko proto můžeme mluvit o změně povahy směrem k lhostejnosti, ale můžeme se stávat lhostejnějšími, nebo vědomějšími, a dost možná, že i takto nějak jsi to myslela i ty, a že s nadsázkou, to se rozumí, protože lhostejnost (ve smyslu ignorance) by nebylo nic, co by v endefektu čemukoli pomohlo.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Přejít na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.