Fórum - Zobrazit téma - Peníze - Reikiwebík

Vítej človíčku na Reikiwebík!
  Vítej   Anonyme

Menu
· Domů
· akce
· Akce_Reiki
· Archív článků
· Diskuzní fórum
· Hledání
· Ke stažení
· Témata článků
· Top 10
· Kalendář akcí

· Reiki Seznam
· Reiki kluby
· Kalendář Reiki kurzů

· ReikiWeb - starý 1
· ReikiWeb - starý 2

Návštěvnost

Statistiky pro Reikiwebík

Diskuzní fórum

Reikiwebík :: Zobrazit téma - Peníze
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   Osobní nastaveníOsobní nastavení   PřihlášeníPřihlášení 

Peníze
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pelmel
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
HonzaD
Velmi zkušený uživatel
Velmi zkušený uživatel

Registrace: 7.1. 2010

PříspěvekZaslal: pá září 09, 2011 9:34 am    Předmět: Citovat

Osobně jsem se několikrát přesvědčil o tom. že jakmile se začne debata (třena na kurzu) na téma duchovno a peníze, tak to ukazuje hlavně na nevyřešený vztah k penězům a hojnosti aktérů. A je úplně jedno na které straně barikády kdo je.
Zobrazit informace o uživateli
Beppe
Spisovatel na n-tou :-)

Registrace: 12.8. 2009

PříspěvekZaslal: pá září 09, 2011 11:05 am    Předmět: Citovat

HonzaD: To máš jistě pravdu. Mě hlavně fascinuje, že řada lidí v tom vybírání peněz za duchovní služby vidí nějákou nemravnost. Když mají zaplatit dejme tomu taxikáři, tak to berou jako samozřejmost, ale jak mají zaplatit za nějákou terapii nebo něco, tak si myslí, že by to měli dostat zdarma. Přitom u toho terapeuta je ten osobní vklad a výdej energie většinou nesrovnatelně jinde než když vás třeba ten taxikář odveze z jednoho místa na druhé. Jakoby všechny pomáhající profese měli být dělány zdarma a přitom právě ti kdo pomáhají do toho většinou dávají daleko víc než jiné profese, kterým každý běžně platí, to je paradox.
Narya

Registrace: 30.4. 2002

PříspěvekZaslal: pá září 09, 2011 12:25 pm    Předmět: Citovat

arikiran napsal:

ale jak dostal Usui reiki?
měl manuál,byly třeba prostory?
a jak Usui předal zasvěcení dalším?

a tak,bez prostředků,to šlo...když tu náhle z ničeho

Ale vůbec ne... bez prostředků by o Usuim vědělo pár členů jeho rodiny a ne dnes celý svět Je spolehlivě potvrzené, že se Usui po své zkušenosti dostal do Tokia jen díky tomu, že jeho nové dóžó velmi podporoval jeho žák a přítel Tošihiro Eguči. Proto nebyly od příchozích vybírány prostředky. Sám Usui čerpal prostředky i ze své obchodní činnosti, která ale postupně ustupovala jeho duchovní práci. Těsně před Usuiho smrtí, kdy se výuka "Reiki" dostávala do formy vzdělávání a kurzů a dožó kontrolovali vojenští důstojníci, se za přítomnost v dóžó vybíraly velké peníze. Bezprostřední Usuiho žák doktor Hajaši vybíral za svoji výuku velké peníze a jeho pokročilí žáci museli dokonce na klinice pracovat zdarma. Říká se, že Usui zemřel na srdeční záchvat na své cestě za věřiteli, jel vyřizovat své dluhy...!

Milton Erickson, geniální psychoterapeut, který pomohl tisícům lidí kvůli svému zdravotnímu stavu provozoval praxi doma. Když si některý z klientů nemohl dovolit za jeho péči platit, dal mu nějakou práci doma. Pracovali na zahradě, pomáhali jeho dětem a ženě, jednoho muže dokonce nechal několik měsíců bydlet ve své garáži, než získal dost sil aby se o sebe postaral...

Mniši v Barmě dostávají od svých věřících pravidelnou almužnu, přijímají dary do kláštera a pak "nezjištně slouží".

Každá civilizace má nástroje jak se o své "pomáhající profese postarat". Jen ta naše západní se v tom trochu ztrácí. A z duchovní péče si mimo jiné také udělala bussiness. To si myslím, že je to podstatné téma, které není ok.

Pracuju ve škole díky projektu ministerstva a Evropské unie. Práci mám do konce září a pak možná až od listopadu pokud dostane nový projekt další peníze, aby mohl financovat práci několika desítek lidí jako já. Věřte mi, že vidím potenciál velké práce tam kde jsem, je mě tu potřeba, sloužím druhým a nevybírám za to peníze. Je to svým způsobem duchovní práce. Ráda bych tu v říjnu pokračovala, ale budu bez příjmů. Za co se mám dostat do práce, za co si mám pořídit jídlo, za co si mám pořídit pracovní nástroje? Mohu čerpat ze svých přebytků, jak dlouho? Mohu chodit po městě a sbírat almužnu? Nemám vlastní dům, nemám vlastní zahradu na potraviny - potřebuju získat prostředky, zařídit si. Živím se tím, že pomáhám druhým. Pokud budu nucená jít do své soukromé praxe, budu muset vybírat za svoji práci peníze. Proč? Protože chci pracovat na tom, abych měla své zázemí a pak mohla lidem pomáhat za mnohem menší peníz. Mohla si dovolit přijmout za odměnu pytel brambor, ohlídání svých dětí, radost , že vidím lidské štěstí, vděčnost souseda, za propojenost s místem, kde sídlím, za služby své vesnici bez očekávání náhrady...

Toliko pár příkladů ze života...
O dalších úhlech pohledu tu pěkně povídali ostatní...děkuju za inspiraci:)
M.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
samanka

Registrace: 24.10. 2002

PříspěvekZaslal: pá září 09, 2011 3:30 pm    Předmět: x Citovat

Ještě něco mě napadlo k té výměně energie - naučit se vážit si nejen cizí práce, ale i té svoji. Souvisí to s tím mít rád sám sebe. Pokud jen dáváte a všem tvrdíte, že to vůbec nestojí za to, pak to ostatní taky tak přijmou.
A možná půjdou někam jinam, kde to stojí za to a rádi za tu očekávanou kvalitu dají odměnu.

To, co dáváme je nejen náš čas, ale i pozornost, snaha, vědomosti, zkušenosti a nic z toho není bez ceny. Není to jen o hodnotě služby, ale hodnotě nás samotných a toho, co poskytujeme, nakolik se ceníme. Pořád je to ten samý princip - když si sami nevážíme své práce, jak si ji mají važit ostatní? Znáte ten báječný pocit z dobře odvedené práce, za kterou jste dostali i dobrou odměnu? Výměna proběhla, nikde nevzniká nerovnováha ani dluhu ani pocitu využívání a všechny strany jsou spokojeny.

šamanka
Zbultran

Registrace: 21.9. 2004

PříspěvekZaslal: po září 12, 2011 9:23 am    Předmět: Bezcenný x neocenitelný Citovat

samanka napsal:
Pokud jen dáváte a všem tvrdíte, že to vůbec nestojí za to, pak to ostatní taky tak přijmou.

To si myslím Šamanko nikdo nedělá. Já vím, tenhle argument se používá často, že když lidé nazaplatí je to bezcenné. Mohu na to mít ale jiný pohled, co když je to NEOCENITELNÉ (= tedy tak drahé, že nikdo nemá dost na to to zaplatit).

Zjistil jsem zajímavou zkušenost a to, že ta ROVNOVÁHA se ustanovuje jaksi sama bez mého usilování. Dávám, protože mohu dávat. Jednou jsem zapomněl peníze doma a byl jsem v tu chvíli bez prostředků a potkal jsem známého, a on pořád, že půjdeme na oběd. Mě to bylo trapné a tak jsem se různě vykroucel a on to pochopil a pozval mě. Ono to nějak funguje samo, ta pomoc přijde v okamžiku, kdy jí opravdu je potřeba Laughing

Přesto nijak neodsuzuji ty kteří "pracují v duchovnu na plný úvazek" a berou si za to peníze (viz teze v dřívějším příspěvku). Líbil se mi přístup Damaa, bere peníze, ale to vlastní zasvěcení je zadarmo a taky Naryi Cool
samanka

Registrace: 24.10. 2002

PříspěvekZaslal: po září 12, 2011 10:53 am    Předmět: x Citovat

Zbultrane, dělá to spousta lidí (často otázka velice nízkého sebevědomí, sebeobětování atd.). I když to není tak přímo řečeno, ale vzorec je stejný.

šamanka
Zbultran

Registrace: 21.9. 2004

PříspěvekZaslal: pá září 23, 2011 7:30 am    Předmět: Zenová povídka Citovat

Citace:

Bohatý muž ze Severu se pohoršil, když uviděl rybáře z Jihu, jak líně
polehává vedle své loďky a pokuřuje z dýmky.

"Proč nerybaříš?" ptá se továrník.
"Protože jsem už dnes chytil dost," povídá rybář.
"A proč si nenalovíš víc?"
"A proč bych to dělal?"
"Mohl by sis víc vydělat," zněla odpověď.
"A pak by sis třeba k loďce mohl pořídit motor, lovit v hlubších vodách
a nalovit víc.
Tak by sis vydělal víc a mohl si pořídit sítě. S nimi bys nachytal ještě
víc a vydělal ještě víc peněz. Brzy bys měl dost, aby sis mohl koupit
dvě rybářské lodě... a možná celou flotilu rybářských lodí. Pak bys byl
bohatý, tak jako já.
"A co by bylo potom?"
"Pak by sis mohl opravdu užívat života."

"A co myslíte, že právě dělám?"

zeto

Registrace: 3.5. 2002

PříspěvekZaslal: pá září 23, 2011 8:57 am    Předmět: Citovat

JJ Zbultrane, hezký příběhSmile

Líbí se mi, jak někteří lidé jsou tak neústupní, že si nechtějí ani připustit možnost, že v některých situacích placení za "každý prd" není v pořádku.

Za tu dobu co se zrodila tato diskuze ve mě uzrál názor / pohled na svět, co se týká financí. Vím že nemám úplně zpracované téma peníze a duchovno.

Přemýšlel jsem, zda skutečný MISTR = tzn. člověk, který dosáhl stavu hlubokého poznání sebe a má možnost a chuť vést další lidi směrem k podobnému poznání........... zda takový člověk musí nutně vyžadovat cokoliv od těch, kteří se nechají vésti.

Říkám si, proč by takový MISTR měl mít vůbec potřebu po někom něco žádat. Myslím si že žádá, ale ne z pohnutek aby uspokojil své životní potřeby (jídlo, peníze, bydlení), ale proto, aby tím že žádá (od těch co se nechají vést) je vede jejich osobním příběhem - hamižnost, pokora.... tedy může je poslat loupat metrák brambor ne proto, aby měl oloupané brambory, ale proto, aby si člověk uvědomil že i v při práci se dá uvést mysl do stavu meditace, že i při banální činnosti je důležité být přítomný atd. oloupané brambory můžou být přínosem pro danou komunitu.

Chci tím sdělit, že mám dojem že si hrajeme na MISTRY a přitom jsme pouhými "hrajícími si na mistry" kteří si z toho dělají business.

Zároveň v sobě mám protipól mého předchozího tvrzení. Tedy: Věřím, že spousta "mistrů" mezi námi dělá duchovno velice kvalitně a dokáží tím velice pomoci. Jakmile se jedná o skutečnou pomoc, která člověka zasáhne tak, že mu pomůže a člověk se cítí lépe (na úrovni duše) ... tzn. že duše je vděčná, že se něco pohlo...... pak věřím že odměna může být jakákoliv.
Beppe

PříspěvekZaslal: pá září 23, 2011 10:26 am    Předmět: Citovat

Zeto: To jsou všechno hezké ideje, ušlechtile motivované, které ovšem selhávají na tom, že člověk je člověk. Mimo jiné potřebuje třeba něco jíst, aby vůbec přežil. Čím se má tedy podle tebe ten pravý mistr živit ?
kamo

Registrace: 29.6. 2005

PříspěvekZaslal: pá září 23, 2011 10:54 am    Předmět: Citovat

zeto napsal:
Říkám si, proč by takový MISTR měl mít vůbec potřebu po někom něco žádat. Myslím si že žádá, ale ne z pohnutek aby uspokojil své životní potřeby (jídlo, peníze, bydlení), ale proto, aby tím že žádá (od těch co se nechají vést) je vede jejich osobním příběhem - hamižnost, pokora.... tedy může je poslat loupat metrák brambor ne proto, aby měl oloupané brambory, ale proto, aby si člověk uvědomil že i v při práci se dá uvést mysl do stavu meditace, že i při banální činnosti je důležité být přítomný atd. oloupané brambory můžou být přínosem pro danou komunitu.

Zeto, tak tohle je dokonalé, víš vůbec co jsi vymyslel? Laughing
Na tomhle by se dal založit dobře výdělečný byznys a ještě by byl nesmírně ušlechtilý.
Se nezdáš hochu Wink

Cool
.
zeto

PříspěvekZaslal: pá září 23, 2011 11:15 am    Předmět: Citovat

Citace:
Čím se má tedy podle tebe ten pravý mistr živit ?

Otázkou pro mě zůstává, zda je vhodné, aby ho živili jeho žáci.

Když se vylíhnou z vajíček vlaštovky, přece je krmí jejich máma (ten kdo je vede životem a učí je jak mají lovit). Přece po nich máma také nechce aby jí mladí (žáci) živili a nosili jí potravu.

Pro mě je MISTR ten, kdo nepotřebuje hmotné zajištění protože bud je zajištěný, nebo nemá potřebu nechat se zaopatřovat.

Citace:
Zeto, tak tohle je dokonalé, víš vůbec co jsi vymyslel?

Vymyslel jsem to co jsem zde napsal. Co se ti na tom nezdá?
Psychedelic

Registrace: 11.6. 2005

PříspěvekZaslal: pá září 23, 2011 11:30 am    Předmět: Citovat

Myslím, že je pěkné mít ideály. A sám se podle nich řídit.

Mně se líbí definice Mistrovství ta od Jiřího Vacka, který říká (jak jsem to pochopil a následně volně interpretuji), Mistrem je ten, který je s Mistrem Jedno, prožívá vědomou Jednotu jednoho jediného Vědomí.

Ale otázka peněz, zda si nechává platit za to, že se nechá vyfotit je jeho věc a nečiní ho o nic méně mistrem. Snad jen u žáků, kteří hledají své atributy jakéhosi "ideálního mistra". Potíž je podle mého v tom, že každý má ideál mistra i tak jiný. Někdo má ideál mistra v jeho toleranci, jiný v přísnosti a autoritě, jiný má ideál mistra v jeho vševědoucnosti (pokud neví vše, asi to nebude mistr... řekl by jeden) a ten poslední má ideál mistra v tom že nejí maso...
Někdo to, že si nechá mistr platit za svůj čas může pokládat za jeho klad, klad že ukazuje že peníze nějak smysluplně zařadil do svého života.
Jiný to může pokládat za jeho "nedokonalost".

A přesto jsou to Mistři.

Podle mého totiž buď někdo Mistrem je a nebo není. Jediné co tom svědčí je stav jeho Vědomí, ne zda si nechá platit za to či ono. To je jeho jakýsi názor.
Stejně tak u reiki. U reiki si člověk na mistra nemůže hrát. U reiki člověk buď na mistra je zasvěcen či není. A když je zasvěcen, nestává o se o nic méně mistrem když si nechává za něco platit či nikoli.

Naposledy upravil Psychedelic dne pá září 23, 2011 11:34 am, celkově upraveno 2 krát.
Beppe

PříspěvekZaslal: pá září 23, 2011 11:32 am    Předmět: Citovat

zeto napsal:
Pro mě je MISTR ten, kdo nepotřebuje hmotné zajištění protože bud je zajištěný, nebo nemá potřebu nechat se zaopatřovat.

Díky za jasný názor, i když s ním tedy příliš nesouzním. Tohle diskvalifikuje spoustu dobrých učitelů, kteří nemají jiné finanční zajištění a přitom nežádají nic amorálního, jen peníze na zajištění běžného života. Není to přitom žádná jejich vina, že jsou jen lidé se s svými potřebami. Ale to už se tady probralo mnohokrát ze všech stran.
kamo

Registrace: 29.6. 2005

PříspěvekZaslal: pá září 23, 2011 11:48 am    Předmět: Citovat

zeto napsal:
Hmmm...tak hoď do placu pár námětů jak toho dosáhnout. Mě napadají jen dva: 1.Mistr zdědil bohatství, díky kterému se může věnovat jen svému poslání. 2.Mistr se musí zabezpečit jinou prací, což mu ale ubírá čas a síly pro rozvoj svého poslání.

zeto napsal:
Citace:
Zeto, tak tohle je dokonalé, víš vůbec co jsi vymyslel?

Vymyslel jsem to co jsem zde napsal. Co se ti na tom nezdá?

Nic se mi na tom nezdá. Naopak jsi právě možná někoho "dobře" inspiroval.

A pořád dokolečka, dokud někdo rozumně neobjasní, jak se to má teda dělat, aby měl člověk dostatek času na duchovní práci, nebral za ni peníze a nemusel se starat o pozemské věci.

Cool
.
zeto

PříspěvekZaslal: pá září 23, 2011 12:30 pm    Předmět: Citovat

Kamo:
Citace:
Hmmm...tak hoď do placu pár námětů jak toho dosáhnout. Mě napadají jen dva:

Píši, že nepotřebuje zajištění, tzn. že má všeho dostatek. Může to znamenat i to, že nepotřebuje mít 10 bavoráků v garáži, nebo nemusí vůbec jíst či žije třeba "jen ze světla". Těžko říci. Je to určitá "představa" podstaty mistrovství které se asi málokdo jen přibližuje. Přesto se ale snažím z té finální podstaty "okusit a zjistit" jak fungují duchovní zákony a souvislosti.

Proto úplně nezavrhuji systém "kvalitní výuka" za kvalitní peníze.

Beppe:
Citace:
Tohle diskvalifikuje spoustu dobrých učitelů, kteří nemají jiné finanční zajištění a přitom nežádají nic amorálního, jen peníze na zajištění běžného života. Není to přitom žádná jejich vina, že jsou jen lidé se s svými potřebami.

Ano, tohle je pravda a souhlasím. Stále "jen" hledám to "zatím vším. To že jsme si vybudovali svět, ve kterém fungují peníze a "náš čas" nebo "naše práce" jako protihodnota, nemusí znamenat, že se dá tento systém aplikovat na každou lidskou činnost. Čas je relativní a míra odvedené práce také. Jak zde také napsal Zbultran, některé věci jsou neocenitelné....... To že žijeme v takovémto světě nemusí znamenat, že nemůže existovat lepší a možná "upřímnější" nebo "opravdovější" pohled na svět. A dal by se žít upřímněji a opravdověji.

Psychedelicu: V podstatě se vším cos napsal souhlasímSmile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pelmel Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 4 z 7

Přejít na: